Quantcast
Channel: Yar bana bir yolculuk » Yolculuk Öncesi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Bolivya’dan Peru vizesi almak

$
0
0

Biliyorsunuz Güney Amerika’da Peru, Guyana ve Surinam dışında bizden vize isteyen ülke yok. Orta Amerika’ya çıkınca da vize isteyen ülke olarak Panama karşımıza çıkıyor. Daha yukarıda ise Meksika. Meksika ve Panama vizelerini almak gerçekten zor. Bağışlar artar da seyahatim Orta Amerikaya uzanırsa  oradaki vize maceralarını da ayrıntılı olarak bloğa yazarım.

Gelelim Güney Amerika’ya, Peru, Surinam ve Guyana vize istiyor demiştim. Surinam ve Guyana’ya gitmek  bana pek gereksiz geldiği için nasıl vize alınır konusu ile ilgili bir girişimde bulunmadım. Surinam ve Guyana’nın aksine Macchu Picchu, Nazca ve Amazon bölgesi ile Peru gezginlere bir çok farklı alternatif sunan büyülü bir ülke. Güney Amerika’ya geldiğinizde kesinlikle gitmeniz gerekiyor.

Peru vizesini eskiden Türkiye’den doğrudan alamıyordunuz. Yanlış hatırlamıyorsam İtalya’daki Peru Konsolosluğu ile yazışıp vize işlemlerini tamamlıyordunuz. Ama artık  Türkiye’de Peru Konsolosluğundan doğrudan  vize almak mümkün sanırım. Yani seyahate çıkmadan önce eğer seyahatiniz gayet planlı bir seyahat ise yani hangi tarihte hangi ülkede olacağınızı kestirebiliyorsanız vizenizi Türkiye’den alabiliyorsunuz. Ama duyduğum kadarı ile bayağı kırtasiye işi yaptırıyorlarmış İstanbul’daki Perulular.

Ya benim gibi gayet plansız programsız bir seyahat yapıyorsanız, rüzgarın yönüne göre gideceğiniz yerlere karar veriyorsanız ne yapacaksınız? Sonuçta İstanbul’da vize aldığınızda 10 yıllık çok girişli vize vermiyorlar. Size 1 aylık hadi tipinizi beğendiler 3 aylık vize verecekler. Bu da sizin bütün seyahatinizi aldığınız vizeye bağımlı hale getirecek.

İşte benim durumumdaysanız yapacağınız şeyi söyleyeyim. Komşu bir ülkedeki Peru Konsolosluğuna gidip vize alacaksınız. Ben bugün Bolivya’dan vizemi aldım. Size de nasıl alacağınızı anlatayım.

La Paz’da bildiğim kadarı ile Peru’nun bir Büyükelçiliği iki tane de konsolosluğu var. Büyükelçilik vize işlerine bakmadığı için konsolosluklara gitmek zorundasınız. Konsoloslukların biri El Alto’da diğeri ise La Paz merkezde. El Alto’daki konsolosluğa gitmenizi hiç tavsiye etmem. El Alto’daki konsolosluğa çoğunlukla  gelir durumu düşük Bolivyalılar gittiği için tatsız bir Ziraat Bankası tecrübesi yaşayabilirsiniz. Sizi küçümseyen, üstten bakan görevlilere dert anlatmak kolay değil. Nitekim El Alto’daki konsolosluğa gidip bir hafta vize için uğraşan arkadaşlarım oldu.

O yüzden biz La Paz merkezdeki konsolosluğa gidiyoruz. Kaldığınız otel merkezi bir yerdeyse yürüyerek gitmek bile mümkün. Yukarıdaki harita’dan adresi görebilirsiniz. Av. 6 de Agosto üzerinde Edificio Hilda isimli binanın 4. katı Peru Konsolosluğu. Bolivya standartlarına göre görkemli olan bu binayı görünce hemen tanıyacaksınız. En kötü ihtimal bir taksiye binin 8 Bs yani 1.1 dolar karşılığı binanın önünde inin.

Konsolosluğun bulunduğu Edificio Hilda isimli bina

Konsolosluğun bulunduğu Edificio Hilda isimli bina

Öncelikle Bolivya’daki Konsolosluk görevlileri size “Neden kendi ülkendeyken almadın vizeyi? Biz veremeyiz.” diye sorun çıkaracaktır. Sorun çıkaracaklarını bildiğimiz için hazırlıklı gitmenin avantajına sahibiz. Konsolosluğa danışmak için kesinlikle gitmiyoruz. Eğer bu şekilde gidersek sizi 2-3 gün uğraştırırlar. Ha yine vize veriyorlar ama Türkiye’deki konsolosluk ile iletişim kurmak, bir sürü dert anlatmak zorunda kalabiliyorsunuz. O yüzden tüm belgelerimizi hazırlayıp son vole için konsolosluğa gidiyoruz. Siz hazır dosya ile gidince adamlar gözle görülür biçimde yumuşuyorlar.

Nedir Belgeler?

*Öncelikle 2 tane vesikalık fotoğraf. Arka fon beyaz renk olacak.

*Türkiye’den Güney Amerika’ya aldığınız gidiş-dönüş uçak biletinin fotokopisi

*Bir tane kimlik fotokopisi (ne olur ne olmaz diye- ki bende çok işe yaradı)

*Pasaport fotokopisi (Bolivya’ya giriş damganızın olduğu sayfayı ve pasaportun ilk 4 sayfasını)

*Bir tane otel rezervasyonu çıktısı (garanti olsun istiyorsanız Loki Hostel ya da Adventure Brew hostel gibi hem Bolivya’da hem de Peru’da şubesi olan bir hostele gidip vize almam için rezervasyon konfirmasyonuna ihtiyacım var deyin benim gibi ve nur topu gibi damgalı, ıslak imzalı bir rezervasyon belgesi sahibi olun)

*Peru için otobüs bileti fotokopisi (Normalde istiyorlar ama hiç gerek yok. Ben “vizeyi daha almadığım için otobüs biletini de almadım, vizeyi alınca gidip alacağım” dedim. sorun çıkmadı)

Yukarıda saydığım fotokopileri ve belgelerin orjinallerini güzel bir dosyaya koyup konsolosluk görevlisi “kendi ülkenden alsaydın biz veremeyiz” diye çemkirmeye başladığında en kibar halinizle ” Ben güney Amerika turuna çıktım, Peru’ya ne zaman gideceğim belli olmadığı için vizeyi Türkiye’den almadım. Şimdi eğer Nazca ve Macchu Picchu’ya gidemezsem çok üzülürüm. Bakın tüm belgelerimi hazırladım, lütfen bana yardımcı olun” dediğinizde, adam hemen babacan bir tavra bürünüp başınızı “ah evladım” diye başınızı okşayacak forma giriyor. İşin büyüsü hazır dosyada.

Konsolosluğa ya sabah ya da öğleden sonra saat 2’de gidin. Yukarıdaki gibi adamı yumuşattığınız zaman adam size küçük bir kağıt verecek ve bankaya 30 dolar para yatırmanızı söyleyecek. Kağıdı alıp hemen yan sokaktaki Banco Credito’ya gidip paranızı yatırın. Banka dekontu ile konsolosluğa döndüğünüz zaman size verilen iki belgeyi doldurunca  işlemleriniz de bitmiş oluyor. Son olarak konsolosluk görevlisi sizi kapının arkasına astığı beyaz bez parçasının önüne oturtup fotoğrafınızı çekiyor ve işaret parmağınızdan parmak izinizi alıyor.

Doldurduğunuz form ve parmak izi sayfasını da hazırladığınız dosyaya ekleyip pasaportunuzla birlikte konsolosluk görevlisine teslim ediyorsunuz. Ertesi gün saat 3’te pasaportunuz vizelenmiş, pullanmış şekilde elinizde. Ver elini Macchu Picchu.

Yukarıda kimlik fotokopimi de götürdüğümü yazmıştım. Merak edenler olacaktır, ne işe yarıyor kimlik fotokopisi, diye. Biliyorsunuz önceden Paraguay’da sel felaketi yaşadığımı anlatmıştım. Selden ıslanan pasaportum, pasaport olmaktan çıkmış üzerindeki fotoğraf benden çok bir dağ trolüne benzer bir hal almıştı. Bu pasaporta kesin vize vermezler deyip, ne olur ne olmaz diye kimlik fotokopimi de çekip yanıma almıştım. Nitekim adam hazır dosyamı gösterdiğimde yumuşayıp işlemleri yapmayı kabul ettikten sonra işlemlere başlamak için  pasaportumu eline aldığında ilk tepkisi “bu pasaporttaki fotoğraf tanınmayacak halde, bunun sen olduğunu bilemeyiz ki? İstesek de yapamayız işlemlerini.” olmuştu. Adama kimlik fotokopimi gösterip “bakın yanımda kimliğimi gösterecek başka resmi belgelerim de var. Paraguay’da sel felaketinde ıslandı pasaportum. Lütfen sorun çıkarmayın, Peru’daki türk büyükelçiliğine gittiğimde yeni pasaport çıkartacağım.”dedim.

Velhasıl pasaportum tanınmaz halde olmasına rağmen vizemi bugün itibarı ile aldım. Kısacası bence Türkiye’de vize işlemleri için hiç uğraşmayın, öyle ya da böyle Bolivya’daki Peru Konsolosluğundan 1 günde vize almak mümkün.

 

 

 

 

 

 

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Latest Images